Från baksida till framsida – dags att lära mig JavaScript

Förra veckan la jag till en nyhetsblogg till Bokarenan som dessutom kom med logisk perma-länk till respektive inlägg. Det finns fortfarande fler funktioner och justeringar som kan göras till hemsidan, men för närvarande riktar jag min blick till JavaScript. Jag vet att det finns de som löser både frontend och backend med JavaScript, men för min del har jag än så länge undvikit det hela på alla sidor. Undantaget är när användare ska manuellt lägga till bokinformation och behöver fler fält om en bok har flera författare. Faktum är att jag vet näst intill ingenting om JavaScript. Nu är det dags att ändra på det!

Denna vecka kommer jag därför att börja lära mig JavaScript. Jag tittar därför på www.freecodecamp.org och ser om deras sätt att lära ut är något för mig. Detta blir det tredje programmeringsspråket jag lär mig. Tidigare har jag lärt mig Java och PHP. Med Java var det inledningsvis böcker som jag använde mig av, för att sedan använda TeamTreehouse. Med PHP började jag också med en bok och försökte sedan med TeamTreehouse igen. Men att lära mig PHP genom Treehouse var inget för mig då. Jag tror att jag började på en för enkel nivå då och blev lite uttråkad. Jag kunde bygga funktionella saker efter den första boken, så att använda officiella guider verkade vara lösningen för mig. Nu går jag alltså in för JavaScript utan att ha läst någon bok innan. Jag är dock väl inläst på de grundläggande detaljerna som är gemensamt för många programmeringsspråk, jag måste dock lära mig dialekten och de finesser som följer med språket.

Upplägget på freeCodeCamp är textbaserad förmedling av information kombinerat med interaktiva test. Det innebär att det finns ett kodar-fönster i samband med informationen där man får försöka klara av olika test. Så här kan det se ut:

Exempel på en sida ur JavaScript-tutorial på freeCodeCamp.org

Som del av att lära mig JavaScript så har jag gått med i gemenskapen #100DaysOfCode. Det innebär ett åtagande gentemot gemenskapen att programmera en timme om dagen i etthundra dagar. För att hålla mig på banan nu när jag ger mig in i ett nytt språk är det bra att få det extra lilla stödet man kan få av varandras pepp.

Vi ses på onsdag, då blir det lite initiala reaktioner på JavaScript. Men nu kör vi!